Pentru autori » Criterii de revizuire
Procesul de evaluare inter pares
Odată ce ați trimis articolul la revistă, acesta va fi înaintat spre evaluare unor experți independenți din domeniu, în cadrul unui proces de evaluare inter pares în care atât identitatea autorilor, cât și cea a revizorilor sunt ascunse.
Textele în curs de procesare (TEP - Texts in Process) urmăresc unele etape din procesul de evaluare inter pares:
1. Editorii primesc manuscrisul, verifică adaptarea acestuia la îndrumările editoriale și măsura în care acesta coincide cu scopul și obiectivele revistei. Pe baza rezultatelor evaluării, editorii iau decizia inițială referitoare la acceptarea acestuia.
2. Dacă este acceptat, manuscrisul este trimis revizorilor externi aleși de editori, care revizuiesc manuscrisul și apoi trimit editorilor un raport în care oferă comentarii, sugestii și recomandarea de a respinge/revizui sau de a accepta manuscrisul.
3. Din rapoartele primite, editorii verifică revizuirile, iau decizia finală privind publicarea manuscrisului și comunică decizia către autor(i), însoțită de îndrumări suplimentare, după caz. Decizia poate fi: a) de a accepta manuscrisul; b) de a accepta manuscrisul cu modificări; c) de a solicita revizuirea manuscrisului și de a reevalua posibilitatea publicării acestuia; d) de a respinge manuscrisul. Editorii informează toate părțile implicate în proces cu privire la decizie.
4. Manuscrisele acceptate trec în etapa de producție și sunt publicate.
Într-un astfel de tip de evaluare inter pares, atât identitatea autorilor, cât și cea a revizorilor rămân anonime.
Criterii de revizuire
Revizorii vor evalua articolul pe baza următoarelor criterii:
I. Prezentare: Articolele și limbajul utilizat în cadrul acestora trebuie să fie clare, ușor de citit și inteligibile. Această condiție este valabilă chiar și în cazul articolelor tehnice pe subiecte de nișă, care trebuie scrise într-o asemenea manieră încât contribuția principală a articolului și metodele utilizate să poată fi înțelese și de nespecialiști. Cititorul trebuie să facă un efort minim pentru a înțelege informațiile din articol.
II. Gradul de adecvare: Compatibilitatea, conformitatea, congruența, potrivirea și concordanța articolului cu domeniile și subiectele revistei.
III. Inovație: Inovația se referă la utilizări noi sau la piețe noi. Articolele ar trebui să exploreze noile tipuri potențiale de utilizatori și/sau utilitatea unui produs sau serviciu, nu neapărat noi cunoștințe, noi tehnici, noi tehnologii, noi metode sau noi aplicații.
IV. Originalitate: Problemele și/sau abordările din articol sunt complet noi? Tehnica sau metoda nu a mai fost folosită anterior.
V. Calitate: Articolul este corespunzător din punct de vedere științific, tehnic și/sau metodologic, iar rezultatele dovezile și/sau reflecțiile sunt corecte.
VI. Noutate: Conform acestui criteriu, nu este necesar ca articolul să dezvolte noi tehnici sau să genereze noi cunoștințe, însă trebuie, cel puțin, să le aplice ori să le combine într-o manieră unică și inovatoare sau să reflecte aplicabilitatea lor într-un anumit domeniu.
VII. Relevanță: Ideile și metodele și/sau tehnicile utilizate în articol sunt semnificative, versatile și/sau aplicabile.
VIII. Importanță: Ideile, metodele și tehnicile utilizate și/sau descrise în articol sunt importante și remarcabile. Subiectul abordat în articol trebuie să fie interesant și firesc.